čtvrtek 25. února 2010

Otazník nad dveřmi.

Všichni jsou rozjetí jak pily. Zajdu si na Kotelnu a tam borci 40kg závaží a visí na lištách. Všude se tam válejí papíry očárkované jak cech po pitce s Janisem na Průmce - co to je? Ďábelské série na campusboardu a k tomu ta vysoká matematika za čárkama - víc shybů za trénink něž já za celý život. Jojo makat se musí, jak jinak. I já začnu s tréninkem slibuju, přece nebudu lézt v Krase pořád ty stejné cesty, protože ty ostatní jsou na mne těžká písemka. Pochlubím se: už týden s tím tréninkem válčím.

Ben Moon na své dessce: foto:wwwmoonclimbing.com

Ale k věci. Mnoho z vás bylo vrhnuto před rozhodnutí co si přikoupit do pokojíčku za shybovací desku. Někomu stačí práh nad futrama, ti mlsnější si tam přivrtnou lištu bystroušku a je vymalováno. Nejlépe k tomu hrazdu do dveří a basta. Můj oblíbenec Jirka Moffatůj kdysi pronesl slavnou větu: "Za svoji sílu vděčím kilometrům shybů na lištách."Asi na tom něco bude.

Lapis

Rád bych se podělil o pár drobných zkušeností okolo posilovacích desek. Nebojíš se pustit chlup a chceš mít prostě tu nejlepší desku? Zkuste LAPIS - sice je to trochu dražší...Tomáš Mrázek Lapis distibuuje, tak mu třeba napiště na stránky nebo si ji můžete objednat na níže uvedeném odkazu.
http://www.lapisholds.com/cms/en/38-product-list/category/41-training-boardroduct-list/category/41-training-board

Rád bys po odpoledním lezení pořešil večer ještě nějaké ty shyby či co? A palí tě kůže na plastbetonových dinosaurech nad dveřmi. Možnosti tu jsou: Dřevěné shybovačky od firem BEASTMAKERS a METOLIUS.


Metolius

Mám zkušenost pouze s malou metoliuskou (na obrázku výše), která má perfektně vyřešené madla na horní hraně, oblé, hladké, perfektní a uprostřed hrany slopper jak víno. Trochu horší jsou však díry, všechny zbytečně moc hluboké, trochu tlačí na hranách, proto je ideální si desku trochu nahnou ať je úchop příjemnější a lišty oblé jak například na balkně od Aixu. Beatmakery jsem nezkoušel- dost ďábelsky vypadájí jejich šikmé obliny, asi to nebude žádný med. Prodávají dokonce dva levely- jeden pro lowridery, druhý pro démony.

Beastmaker
Odkazy:
http://www.metoliusclimbing.com/wood-grips_training_boards.html
http://www.beastmaker.co.uk/

Chcete však štíhlou štiku bez zbytečných chytů, které nikdy nepoužijete, jako byly například na slavném Kameňáckém Vetřelcovi. Vše tak akorát - precizní, přísné, na maximální sílu a žádná ta vytrvalostní omáčka okolo. K tomu parádní design. Moje doporučení: MOON-fingerboard.
není to ale žádná prdel, zvlášt pokud budete trénovat podle přísných receptů z Shefieldské továrny na sílu - stará a legendární Schoolroom a místní buřiči: Ben Moon, Stuart Cameron, Jerry Moffatt, Malcolm Smith a Rich Simpson nenechávají nikoho na pochybách co se týče jejich silové připravenosti.

Moon
Zajímavý trénink na Fingerboardu najdete zde:
http://www.moonclimbing.com/fingerboard-training-plan-c-334_353.html
Desku si můžete objednat v odkazu níže, nebo se můžete pokusit sehnat na netu levnější distribuci. http://www.moonclimbing.com/fingerboard/moon-fingerboard-p-1098.htmlingerboard-p-1098.html#

Bacha nedoporučují se na ní shyby, pouze visy a fixy a pouze maximálka, žádné objemy- prostě je to přísný kousek plastu pro opravdové vostřáky.

Abych nezapomněl- pěkně vypadá i lištovka od KAMENU- ale škoda, že chybí i nějaké ty větší slopery. Destičky jsou také fajn- máte ale omezenou šiřku úchopu. Příjemná je nízká cena.
http://www.pilka-kameny.cz/dest.htm
Destičky

Lištovka
AIX nezklamal precizním zpracováním svých Balken. Pěkně oblé chyty, které neřežou do šlach. Andrej je profík a právem jsou jeho chyty snad nejlepší.

Balkny- nová a starší model
Je zřejmé, že jsem vybral pouze pár produktů, se kterými jsem byl v kontaktu. Dobře vypadá například i velká plastová deska od Metoliusu. No je to na vás, zkušeností nemám moc - je to poznat i na mé síle, ale nikdy není pozdě přeměnit se v lezeckého Hulka a třeba někdy budu svojí neuvěřitelnou silou lámat chyty jak Asu dívčí srdce:)

A co vy? Rád se dozvím něco z vaší tréninkové kuchařky. Čau Čaj.

4 komentáře:

  1. hlasujem za Metolius Wood Grip (extended version), a ako píšeš - keď sa to jemne nakloní, tak tie okraje vôbec nevadia, drevo je veľmi príjemné, no zároveň kurvesky zradné, keďže trenie má dosť chabé, ale aspoň zosilnejú prsty, že? :} (btw, keď som na nej v lete vo veľkom zhyboval/visel, používal som skoro úplne všetky diery, ktoré má, takže závisí asi na tom, ako si človek zostaví tréning...)

    OdpovědětVymazat
  2. ...a keď teraz pozerám na Beastmaker - na tom Metoliuse mi chýbajú "mono"-dierky :/

    OdpovědětVymazat
  3. Skusal som vseliake dosky, ale jedine na com som ochotny cvicit je Pilkova listovka. Ostatne mi vobec nevyhovovali. Ale zato mam na doplnenie svoje vlastne listy, takze to co chyba na pilkovine (obliaky, rozumne dierky) mam kde doplnit.
    Brano

    OdpovědětVymazat
  4. Trocha reklamy a taky at to tu mate kompletnejsi - drevena balkna aix s moznosti vkladani listicek a zmensovani tak velikosti uchopu.
    http://www.aix.cz/aixshop/trenink/421-wood-board-aix.html

    Dalsi deska je pak Alien od Freestone, je to gigant a cena odpovida.
    http://www.aix.cz/aixshop/trenink/381-alien-board.html

    jirous

    OdpovědětVymazat