neděle 21. února 2010

9 out of 10 climbers make the same mistakes

V Geyikbayirském kempu kamarád vytáhl novou a zajímavou knihu od divočáka Dave MacLeoda- "9 z 10 lezců dělá stejné chyby". Jelikož si knihu velice vychvaloval a já potřebuji pracovat na své angličtině, hned jsem si ji objednal a zároveň požádal Ondru Knybela o malou recenzi na blog. Vyhověl mi:

Takže recenze na Dejvmeklédovu knihu jo? Dobře teda, jak chceš.
Mekléd si uvědomil, že dneska má každej plno informací o tom, jak zvětšit svůj bicák, vytrvalost a tak. Šel ve svým pozorování dál a tvrdí, že těch informací je snad až moc. Napsal tedy knihu, která by měla být mapkou bludištěm tréninku.
9 z 10 lezců děla stejný chyby. Jasná věc, ale já jsem ten desátej napadne kdekoho. Právě pro takový borce je kniha určená – v duchu pravidla 9 z 10 manažerů si myslí, že odvádí „velmi dobrou“ práci.

Knížku rozdělil do pěti kapitol, postupně přejde od povídání o hluboce zakořeněných návycích (jsem moc slabej; když oni se na mě koukaj; mám moc práce – tejden bez lezení přece nevadí...) k „velké čtyřce“, strachu z padání, „menší čtyřce“, aby nakonec uzavřel jednoduchým náčrtem organizace tréninku. Pojďme se společně podívat na jednotlivé kapitoly.

První část se celá nese v duchu apelu na upřímnost – stejně jako v podstatě celá kniha. Mekléd vysvětluje, jak neupřímnost v pohledu na sebe sama lezcům znemožňuje pracovat na jejich opravdu slabých stránkách. Zdůrazňuje, že rozeznání nedostatků a důsledná práce na jejich vylepšení je nejdůležitějším předpokladem dalšího rozvoje.

Následuje „velká čtyřka“. Technika, síla v prstech, vytrvalost, tělesná hmotnost – to jsou dle Mekléda základní kameny lezeckého výkonu (jak novátorské!). Jednoduchým způsobem se postupně zaměří na všechny čtyři aspekty a zběžně popíše, co si představuje pod lezeckou technikou, tréninkem síly, vytrvalosti. Část ohledně fyzického tréninku je moc zajímavá. Líbí se mi, jak jednoduše k celé věci přistupuje. Jdi bouldrovat. Dělej, co ti nejde a koukej makat. Když nelezeš, přemejšlej o tom, jak si lezl/budeš lézt. Nemůžeš bouldrovat? Houpej se na liště. Nevíš jak? Čti dál... Podobným způsobem popíše i trénink vytrvalosti. Hezky přímo k jádru věci.

Nečekejte však nějaké rozsáhlé návody, tahle kniha je dost obecná, ale i tak poskytuje, právě pro svou jednoduchost, velmi cenné rady! Část ohledně jídla mě moc neoslovila. Někdo možná bude některými fakty zaskočen, ale nic nového, žádný zázrak.
„Strach z padání“ - taky jste pět metrů nad borkem/čokem poněkud nejistí? Koukejte tam teda poslat nějakou tu cvičnou pumpu a váš strach se rozpustí jak podnikatel v louhu. Jasný ne? Přece, co člověk nedělá, v tom není dobrej. Takže, jestli se bojíš padat, koukej padat. Je na tom něco objevného? Ne. Na druhou stranu je fajn vědět, že Mekléd má stejný problémy.

„Menší čtyřka“ referuje o celkovém vztahu k životu. Je to takový Meklédův exkurz do menežmentu. Předvádí jakým způsobem naše denní rozhodnutí mohou prospívat tréninku (nebo taky ne). Nabádá k efektivitě při práci a myšlení na budoucnost. Fyzická část tréninku by měla mít stejný rozsah, jako část, kdy analyzujem naše výkony a přípravu. Dotkne se také taktiky (správa kůže na prstech, počasí) dalších věcí (pohyblivost, motivace)
Kniha je z mého pohledu zakončena velmi povedenou kapitolou „co dál trenére?“. Je to takové shrnutí předchozího a načrtnutí organizace lezeckého dne/roku.

Co si tedy z četby knihy odnesete? Budete vědět, že děláním toho, co vám de, se nezlepšíte. Po řádném zmasírování ega pochopíte, že je dobrý se držet silnýma prstama, precizně se hýbat a opravdu používat nohy, mít vytrvalost a bejt tak lehkej, jak to jenom de. Mekléd vám ukáže, že můžete trénovat naplno – ať seš student, manažer nebo praděd. Řekne vám, jak se připravit na výjezd, konkrétní cestu, pokus.
Mekléd napsal hodně dobrou knihu. V kombinaci s další literaturou (např.: „The self-coached climber“) představuje 9 z 10 velmi mocný nástroj pro každého, kdo snese trochu kritiky a je schopen rozeznat dobře míněnou radu.

Užijte si čtení! Ondřej Knybel.
Knížku si můžete zakoupit na Dejvovým blogu ze kterého jsem si vypůjčil i obrázky: http://www.davemacleod.com/shop.html#9outof10climbers

2 komentáře:

  1. paráda su na ni zvědaf! trochu masáže nejen ega neuškodí...asu

    OdpovědětVymazat
  2. Není to dobrá četba když vás klátí nemoci jak na běžícím pásu, páč člověk by hned běžel na stěnu všecky ty fígle ozkoušet! Chytám se za hlavu nad absolutní nekoncečností mého lezení a slibuju Dejve, budu se snažit držet tvých rad! A budu muset padat a padat a padat a padat... jupí! :-s

    OdpovědětVymazat