pondělí 13. září 2010

Bergwelt - Wunderwelt

Svět světem si dál bude stát, bude stát. Kdo se však nepřidá, toho zlynčovat. Kdo ctí zlodějství s ním do cely. A ten kdo hodně ví, toho zastřelit!

Dyž sem před pár měsící četl KolBářin článek o lezecké literatuře, musel sem se sám doma podívat, na co se tam kromě spřewodů práší. Kromě těch klasických knih mi pak v rukou zůstaly dvě od Luise Trenkera, keré sem si pořídíl hlavně kůli parádním fotkám....

Na první pohled to vypadá, že by se knihy velice dobře vyjímaly vedle Mein Kampfu, ale zdání naštěstí klame. Luis byl rodákem z Jižních Tyrol a je pravda, že tíhl spíš k severním sousedům. Postupně kromě psaní a focení se z něho stal architekt a filmař. Z čeho však čerpal byly vždy hory. Sám sem se kvůli již zmíněnému prvnímu dojmu do knih nikdy nezačet, navíc něco luskat v neoblíbené skopčině není moc motivující, ale údajně klade borec důraz na kamarádství (v horách samozřejmě předpoklad nejen lezeckého vztahu) a na zásadní rozdíly mezi velkoměstem a horskou vesnici. Jeho pohled je však trochu zidealizovaný a vzhledem i ke spojení lidí s vlasti se knihy ve 30. letech stávají v Německu oblíbenými a propaganja je pak také zneužívá ke svým účelům.

I přesto, že se ve vyhecované době cítí spíš germánem, zůstává i za války v Itálii a politickým otázkám se aspoň oficiálně snaží vyhýbat. Po válce je sice částečně obviněn jako fašista, ale nakonec je vše smeteno ze stolu a borec se v klidu dožívá ještě začátku 90. let... Nakonec jen dodám, že jeho filmová tvorba dokázala ovlivnit i jednoho z předních neorealistů jako je Roberto Rossellini.

Zde teda několik zajímavých fotek, které během svých horolezeckých výstupů pořídil:


vrchol Galle

sestup trhlinou

sjezd

takhle lze také slézat vrcholy!

před bouří

Teufelsturm

plotny v Gessause

na vrcholu Piz Palü

Nevím esli to je právě díky nacistické propagandě, ale horský film Bílé peklo na Piz Palü byl ve své době hodně proklamovaný (dodnes se můžete v některých filmech setkat s narážkami tímto směrem). Ve filmu se objevuje pozdější režisérka Leni Riefenstahl a německé stíhací eso z první světové války Ernst Udet. Příběh je sice banální, ale patrně se jedná o dost silný zážitek (navíc herecké obsazení se náramně hodilo do kontextu druhé půlky 30.let). Dokonce i Trenker má v jedné své knize kapitolu věnovanou právě Piz Palü.




Langkofel

bouře nad Matterhornem


3 komentáře:

  1. Paradni fotky! To rande na vrcholu pred bouri...ty kominy...
    Pok

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní fotky! To rande na vrcholu před bouří...ty komíny... Willhem

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj lezče..mohl by jses mi ozvat na fcb?diky

    https://m.facebook.com/harry.hawran

    OdpovědětVymazat