neděle 5. září 2010

Bílá skála - Jižní stěna

Vysočina nenabízí z lezeckého hlediska pouze Drátník a Čtyři palice jak si ledaskdo myslí. V minulých letech jsem se často toulal Vysočinou, poznával i ty odlehlejší oblastičky regionálního nevýznamu a začal si je užívat. Neznám sice aktuální situaci týkající se zákazu lezení na Černé skále která je unikátní strukturou a počtem těžkých cest, ale něco mi napovídá že se zde stále šaškovat na laně nemůže. Z hlediska koncentrace těžších cest zbývá potom snad už jen Bílá skála a její jižní stěna nabízející pár lajn v 7-8 stupni Vysočinské klasifikace.

Zde jsou:

"Ještě jsme se nedohodli" VIII+, P.Jonák 26.8.1990 Tato cesta vede v levé části vpravo od pětkové pádlovačky s názvem "Macek". Na začátku je pěkný boulder a potom už lištovačka až k horizontální spáře, kde se v žabách dá na lalá odpočinout (pamatuju, že tam před lety udělal Káčula nohand s kolenem), následuje fontáčovská plácaná, která je mnohem lehčí než se zdá. Všechny tyto pasáže tvoří bravůrní lezecký koktejl vytrvalostního osmičkového charakteru. Pro bicánky z překližek jsou tyto cesty snadným oříškem.

"Páter" VIII, (dříve A2-A3 Z.Kysilka - I.Studničný 1957, dolez M.Schwarz 1967) čistě M.Toman 8.1989 (Vlk cosi povídal o tom, že před Tomanem byl ještě někdo, už jsem to ale zapomněl.)
Pěkná lištovačka, dole myslím nějaké poskoky na nástupu a boulder čeká až nahoře, klíčový chyt myslím není moc vidět. Pro mnohé lezce je Páter těžší než předešlá VIII+.

"Varianta Pátera" VIII, lezci z Nového města? Tuto parádní variantu vedoucí vpravo od Pátera stěnou jen po pilíři jsme s Petříčkem poznali minule a úplně nám učarovala. Cvakat se dá jištění z okolních cest, chyty jsou jasné a dovoluji si tvrdit, že se jedná o nejhezčí cestu na Bílé skále. Škoda, že ji autoři průvodce kvůli přehlednosti nezmínili v průvodci Žďárských vrchů.
Jedná se o parádní atletické kroky po lištách a madlech, na konci pilíře si ještě vysmahnete boulder z Pátera kde se ukáže jestli jste dělali v zimě vytrvalostní kolečka.

"Alpská balada VII, P.Jonák - J.Maštera - R.Jaroš 7.10.1990 (dříve hákůvka A3). Pamatuji si jak pár lezců (asi horoškola VHS) kdysi před lety nacvičovalo nástup a potom přišel Hormon a jako Bůh se v cestě prošel. Je to echt gold cesta, ve které ať dělám co dělám, vždycky mám nakoupíno jak úplný břídil. Na OS natíká, žábky dost pomůžou, doporučuji.

"Loupež století" VI+, "Večernice" (Podzimní večer) IV+, tyto cesty shodně mají boulderový nástup a potom už cupitáte, obvykle s konvemi hore háj.



"Et cetera" VII, J.Maštera - T.Neuman 25.8.1990. Tato cesta je pravá Vysočinská "padninaprdelsedmička". Matně jsem si vzpomínal jak zde kdysi na hysteráka cvakal první bórek Lukáš Sedliský a před 14dny s velkou dávkou optimismu dopekel sloper jak hovado, musel jsem se třikrát vracet než jsem si cvakl. Zajímavá to prefikanost. Kratší ale výživné.

"Vší silou" V. Labužníkům doporučeno Petříčkem. Cesta vede vpravo od "Et ceteri" přes nýtek na polici. Výlez na polici si Peťan náramně užíval a prý je to věru švanda ohromná. Já jsem tuto slavnou cestu ještě nelezl :(


Tak až budete mít zase cestu na Čtyři palice, zajeďte si na "Variantu Pátera" a nemyslím tím pivo Černé hory !) Čaj.

15 komentářů:

  1. Nějak teď blbne systém, tak popisy fotek a úpravy textu budou muset počkat.

    OdpovědětVymazat
  2. Vlk nepovídal, Vlk ví a tvrdí, že první RP Pátera udělal již v roce 1985 Víťa Chloupek, akorát, že hoši to pořád nějak nechtějí opravit:-).Jinak Víťa byl ve své době jeden z našich špičkových lezců, který kdyby nelezl tak na 40%, tak by asi neměl konkurenci:-), jinak to byl můj spolužák na výšce. Vlk

    OdpovědětVymazat
  3. Bílá je dobrá, ikdyž Černá je lepší. Akorát že pořád zavřená. Cesty tady jsme udělali těsně po komančích, tehdy bylo míň síly, takže zrovna Ještě sme se nedohodli... nám přišlo těžší než Páter takže 8+. Myslím si že to i dodnes sedí, klasifikujem v ujajá a ne v krasu. Je to věc názoru, tahle diskuze jde mimo mě.
    Dodal bych ještě bouldry co vedou dole pod ohništěm a pod Meresjevem. Jde to najít tady
    http://www.zdarskevrchy.cz/horolezectvi/pruvodce/dob.html
    A k tomu co ví Vlk - Víťa Chloupek byl napsanej ve vrcholovce 1985 a Marcel Toman mi říkal, že to lez 1985 ale měsíc si nepamatuje. Nechali jsme to tak jak to je.
    Marcel to neví a Vlk to ví líp?
    No ale hlavně si myslím, že oboum chlapíkům by to bylo jedno, takže to může bejt jedno i tomu, jež ví vše o krasu a přilehlém vesmíru, haha. Johny

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo díky moc za info. Tebe jako povolaného se ptám, co například bouldering na "Pohlednecké"? Je to zakázaný, ale značka zákazu tam není. Výhledově tam asi dovoleno lezení nebude co?čaj

    OdpovědětVymazat
  5. No, ofi zatím jak říkáš, ale je to v jednání a šance tu sou. Zatím se tu bouldrovalo až teď byl ňákej výmyk s ochráncema, takže se tedˇ nedoporučuje. Snažíme se aby to šlo. Jinak na bouldry super Pivovar, Zkamenělák a Malínská.
    Jo a k variantě Pátera - taky vylez první Marcel T. TR, nebralo se nic z Pátera ani Balady, a vršek byl zakazovací boulder křížem do Ještě... říkalo se tomu 9-, ale je to lehčí... No že se to nezveřejnilo je jasný - takových TR variant je spousta a zaplaťpámbu to teda nikoho nenapadlo to všechno pronejtovat po metru jak v Krasu. Johny

    OdpovědětVymazat
  6. tak dyžs to už nadhodil:
    čaj tady měl kdysi dotaz - jak je maožné, že se TR vylezené cesty, či varianty objevovali (objevují) v průvodci včetně autora, což? máte proto nějaký specialní důvod??
    ča asu

    OdpovědětVymazat
  7. No jo, ten průvodce je vpodstatě pořád ten původní od Ferdy Doležala plus dopsaný nový cesty, volný přelezy a varianty. Rozhodně tam není všechno a není to moc aktuální, chtělo by to předělat (to je taky trošku můj rest).
    Franta Trefulka to vydává a dopisuje tam nový věci, spíš tak asi co mu kdo dá. Takže se tam dostávaj i tyhle informace, co vás pak iritujou.
    Jestli jsou to prvovýstupy, nebo ne?
    Na Vysočině je v pravidlech odstavec že "jsou zakázaný prvovýstupy, který by svým fixním jištěním snížily hodnotu nebo měnily charakter sousedních cest", takže nevznikaj varianty variant viz Zdenál v Krase.Dík tomuhle pravidlu není vynejtovaná každá pi.....a, a já myslím, že to dobře. Pak ale některý lezecky pěkný zbytky někdo topropne a dá to jako info Frantovi a ten to dá do průvodce. Lepší tahle debata, než nejty všude, Vysočina je už většinou dost prolezená.
    Tady sou ty pravidla
    http://www.zdarskevrchy.cz/horolezectvi/pravidla.htm
    Servis Johny

    OdpovědětVymazat
  8. dyž budu mluvit za sebe, tak netvrdím, že mě to irituje, spíš překvapuje. je mi jasné, že na Vysočině už bude prolezlé vše, podobně jak v Karsu, taže je sympatické, že na pohled čisté směry nejsou zdobeny železem na každém metru čtverečním, ono je to mnohdy i větší zábava se pak do toho pustit... ty TR ale bijou dost do očí, působí to dost nesmyslně. v nadřazených pravidlech (myslím ČHS) tento styl přelezu jako prváče neuznává, než? a dyž to borec hold není schopen přelézt, tak zůstane výzva pro jiné, což? a dyž je to variant "jen tak", to pak ani v spřewodu být nemusí a zústane jen pro "místní".... ale né, samozřejmě má to i své výhody - jak sme posledně byli s Čajem třeba na Pasecké, tak bez toho infa o ňáke těžší cestě vylezené jen TR (Mrouskání) bychom o tu skálu ani nezavadili a nakonec i přes naraženou prdel, to pak byla dobrá zábava....hlavně ať se leze a na netu se může řešit.... asu

    OdpovědětVymazat
  9. Vpodstatě de o to, aby nebyly nejty všude, jak píšeš. Pak se stane, že někde, kde by další směr s nejtama nebyl, nebo by se vytlouk, si to někdo dá v TR a info se objeví v průvodci.Na tom nevidím nic špatnýho, protože v opačným případě nebude na tom místě v průvodci nic. Pokud to někdo vyleze po svým, jeho hra. Jestli chceš někde mít nárok na takovej prváč co před tebou lezlo x topropistů, je to pro mě s úsměvem, ale napiš Frantovi T. a on tě v dalším průvodci napíše. Pro mě to není povýšení TRpistů do stavu prvovýstupců, ale prostý info, co kde je...
    Apropo, byli ste na Rybenských perničkách?
    Tři typy - Maturita Jindry H., Královská hrana, Převis otce Jeronýma a je toho víc.
    V prvním typu by to bylo asi 1.opáčko, jestli ste tam nebyli. Kdyby něco, PawelW má na mě číslo, ať to tu nevěším. No a nadřazený pravidla v tomhle případě nejsou, tohle je věc místních vrcholovek. Bazar Johny

    OdpovědětVymazat
  10. vpoho, nejde mi o prváče, či zapisování se do knih a průvodců, jen sem se informoval na daný přístup, myslím, žes to vysvětlil vcelku jasně...právě proto, že je jiný kraj jiný mrav, tak si rád udělám obrázek i o třeba vašich přístupech (takový jes a kars je taky diametrálně odlišný a čím víc pohledů od jinud tím si člověk udělá objektivnější názor)...
    jinak ty perníčky vypadaj chutně, myslím, že je to dobrý tip, pokud zbude čas na podzim i na lezení normálních cest a ne jen Hnusu v Karsu!
    tak se měj! asu

    OdpovědětVymazat
  11. Čau Johny, na R.Perníčkách jse byl a ta Královská hrana vypadá užasně, určitě to půjdeme oprůbovat. Maturitu si nevybavuji, ale je to výzva. Těším se. čaj

    OdpovědětVymazat
  12. Jinak co se týče toho pohledu na zápis TR výstupů. Ano je to dobrý nápad, ale bez nějakého dodatku v průvodci můžou vzniknout takovéto drobné nedorozumění. Ale o nic samozřejmě nejde. čaj

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj,mohl bych se zeptat,trochu přesňeji na tu variantu Pátera? Nejsem si jistý,co se může a co už ne. Z toho co jsem pochopil,tak se nastoupí do Pátera,u prvního se odbočí do pilíře napravo,tím se valí bez pravé i levé "spárky" a pak se to plynule napojí,někde u čtvrtýho do bouldru v Páterovi a řetěz? Nebo to motám? Děkuju za odpovědi.

    OdpovědětVymazat
  14. Čau, no neberou se ty spárky až po ten horní boulder, který logicky musíš vylézt Páterem. Ale píšu to z hlavy po dlouhé době, takže neručím za přesnost. Čau Čaj.

    OdpovědětVymazat