středa 22. prosince 2010

O chytech, anabázi a hecu

B: Chyt to je druh pokušení horolezcova. Tak jako z dálky viděná hora, či stěna. Tak pokud se někde v blízkosti vyskytuje jakákoli podoba chytu, horolezec je pokoušen a i nevědomky jej musí vyzkoušet (co třeba takové zalamování mezer u stolu v hospodě, zkoušení lištiček nade dveřmi na snad každém domácím večírku...)

Vrátím se ještě o týden a něco zpátky. Jak sem už naznačil v pátek sme to táhli se šizuňgem z jedněch dveří do druhých a to byla jakás předzvěst všeho co nás o víkendu potká…. Ráno razímež do Josefovského na teslácké poslední slanění. Né žeš bychom potřebovali cvičit Dülfra, ale setkat se se spoustou dobrých kámošů, není přeci jednou za čas od věci….. Na Pýčině už si to v žebříčkách štráduje Kolomajzna skrz Reakci a Pornovztahy. Nevím esli k smíchu, či pláči sou jeho fajnové háčky, vypadající jakož svařené kusy železa s odrbaným kusem piklu, váha kolem půl kila…To já si rači potrpím na ty fajnovější od cassina, ale proti gustu žádná…. S Čajem pokračujem na Kostelík a žeš jako něco prubnem. Vymýšlíme jakýs traverz a po domyšlení ojebů, sázíme ostré… Je vidět, že na mého mladšího bratra už doléhá únava a tak přelez nechává zkušenějšímu… Po obsáhle debatě na téma směřování a vyrovnávání se zkouším i traverz zpět. Po té co se zeptám: Definuj chyt! (samozřejmě ve smyslu kde nastoupit) je mi překvapením nečekaná odpověď: Chyt jest velký stup! A hned je zrozena i myšlenka chobotská…. Zpátky mě traverz nepouští, ale aspoň sou questy na příště…. Vracíme se zpět a vnutíme se rozsáhlé skupině Tesláků. Mrzí mě, žeš mi není dovoleno občerstvovat se (zatracené cáromobily), ale aspoň se můžu bavit na úkor ostatních… Hilfák s Banánem máj očividně dost ale vzhledově ani zdaleka nesahaj po paty Švihákovi v oldskůl pumpkách, kroužkovému brnění beztak z mithrilu a svářečských brýlích. Hudba se line údolím a je navíc čas něco ztropit…. Banán neváhá a i přes značné podroušení se mě snaží knokautovat k zemi. To ještě netuší, že se budu bavit více a tak si „bitku“ vychutnávám i přes chladivý sníh. Navíc po nadhození Definování chytu se z něj za vydatné pomoci Hilfa vysouká: to jest lezecký bod G…. Kromě slanění to chce i ňáký výstup a tak s Čajíkem volíme spárokout za cedulí u chatky. Navázat na kšandičky, samozřejmě na statiku, a vzlínat hore. Brat zabojuje a po douhoukání se do dardy pouštím na konci pro slečinky. Jakýs postarší pikl je mi ku pomoci, ale výlezové obliny je potřeba drtit prackama. O to víc pak trpím při promrzání, keré mi snad už nikdy nedá pokoje… Začíná se stmívat a tudíž přesun do Křtin.

P: Velmi složitá otázka. Přírodní nesekaný chyt je nepřeberné množství variací za různých podmínek. Jedinečný díky rozmanitosti schopností všech lezců. Viz třeba spára, pro jednoho madlo a nejlepší chyt, pro druhého hrůzostrašná bezchytovatá necesta vzhůru. Lišty na Vaňousech, krystaly v Jizerkách, kořen stromu ve Žlebech, kruh v Sasku, oblina na Kozlovi, oklouzaná kostka na Stránské, krápníky na jihu, lokr na Rorejsech. Chyt je asi všechno, co udrží Adam. Vnímání chytu je ovlivněno i vzdáleností nad jištěním, zpocenosti, maglajzem, psychickém stavu...

O: Při lezení velmi pozitivní věc, která nám umožňuje udržet se pomocí rukou na skále.

P: Madlo nebo lišta.

Po zajištění kyvadlové dopravy Feličitou se konečně můžu taky posilnit zlatým mokem. Nálada všech pořád stoupá a Hilfák začne s hecingem. Po drobné debatě o Moderních časech nás přesvědčuje, že bychom měli prubnout Rybu. S Čajíkem sice na sebe pomrkáváme, ale ideu necháme uplavat… Hilf se však přeci nevzdává a vnucuje nám po případném AF přelezu a líp italskou noc plnou zřádla, pití a slíčných děv. To už vypadá líp, ale jakmile přidá, žeš si nechá navíc vytetovat na záda Asu je Bůh!, tak neváháme. Prvně ještě čekujem, zda Fil není už v delíriu a nemele nesmysly, ale nakonec nás v plném vědomí upozorňuje, že vše myslí vážně. Tedy deal! V případě našeho neúspěchu pak zajišťujem bečku plzně a lednový žúr kdes v Brünu…. Vše v nejlepším pokračuje a při vzpomínce na Rybu se všichni krásně smějem… Kolem deváté (již značně nalomení) měníme lokála a pokračujem na zpěvoakci ke konkurenci naproti. Opět povedená taškařice. Občas mi jen příde, žeš si mě Hilfák plete s ženskou, ale po Petříčkovi jsem už zvyklí na dost… Jelikož je spaní domluveno až ve školce v Březině, bere na sebe zodpovědnost odvozu Hary. Místo to je pjekné, ale takovou squadru, navíc lezců, bych si do výchovného zařízení nepozval…. V ranních hodinách se už jen dopíjí lihoviny a můžem jakožeš spát….

O: Chyt (fyzikálně)- pokud budete na chyt působit opačným vektorem síly jste schopni se udržet, (chemicky)- působením kyseliny na chyt začne být klouzavý, (biologicky) podél časové osy se stávají některé chyty pevnější (strom) a některé méně stabilní (mech).

M: Ta chobotina roztodivného tvaru, velmi často nepasující do uchopovátek lezčíků a lezčic.

L: Chyt je úsekl skály, kde se můžu vlastní silou udržet.

K: Výstupek na skále za který sme schoni se udržet.

Ráno si vychutnáváme krásu kocky a s bratem laškujem natolik, že tím sebe bavíme víc než obvykle. Tesláci sou navíc i pečující a upgradevované čajíky nám nosí až do pelechu. Jak krásné! Po pár takových, ale nezbývá než vypadnout a tak pokračujem do doupěte v Mariánském údolí. Tréningový plán spočívá v rozehřátí třemi sadami fotbálku (opět sem prohrál 2:1), visy, visy, visy, cviky, namáháním svalů a třemi dalšími zápasy (kurňa, zas 2:1). Jakmile je splněno, ještě skouknout ňákou inspirativní kartinku a hurá dom….

Asiž to bude lidma, ale takové intenzivně prožité dny se opravdu vpisujou pod kůži….Jo a Hilfe dík za quest, teď to pouze vylézt…..

J: Chyt je obecná výkladová forma, která byla zavedena pro popis stejnorodých látek, které mají částicovou strukturu. O takové látce pak tvrdíme, že má látkové množství jeden mol právě když obsahuje stejné množství částic jako je atomů ve 12g nuklidů C12. V takovém případě můžeme mluvit o přibližně obecné formě jednoho normochytu, ovšem bez ohledu na jeho prostorovou rozprostraněnost.

PS- mám něcí termosku, dotyčný ať mi napíše na mail!

2 komentáře:

  1. To je moje oblíbená termoska. A jinak jsem říkal, že chyt jest VELKÝ a ne malý stup.č

    OdpovědětVymazat
  2. jo opraveno, mea culpa...
    ale dle popisu patří termosa jinému zájemci, ty jeden starý šizuňgu!
    asu

    OdpovědětVymazat