neděle 19. června 2011

Adršpach info č.2 - pár spár na Milenecké hoře

Možná těch pár tipů není pro většinu z vás nic nového pod sluncem, ale slíbil jsem něco málo lehčích spár z obvodu Milenecká hora.

Hned na náměstí vedle Milenců stojí nemalá věž - Křen s pěknou "Koutovou" spárou VIIa od Rusáka :) Bohužel přímý nástup je trochu do kopce a solí, je lepší trochu zabrat, nedívat se dolů a na polici v 6 metrech spočnout. Dál už je krásná kyzová koutovka, kde co metr a půl, to tutové hnízdo (jen dost často právě v těch největších chytech)


foto: www.piskari.cz Křen.
10m za Křenem je pěkná nedlouhá položená širočina + 1Q = pěkně zajištěná klíčovka pro méně jisté.


Celkem šlágr posledních měsíců je cesta "Ruční klasička" VIIa na Rádžu. Trochu zašité, ale velice pěkné lezení - utroušíš pár bambulí v žábě, pak pod kruhem trochu širší a nad ním slízneš smetanu v podobě lehké položené koutové spáry. Za zmínku stojí, že AlGaida od 1.Q vyvedl svůj nedokončený projekt na hranu, což bude jistě pěkný kus stěnového lezení.


Ruční prácička Aleše Gaidy pod kruhem.


"Východní" VIIa na Vosí je možná ideální tip na romantický výlet se slečnou. Je to sice do turističnošč hurá kopcom až nad věž Křídlo, ale pak simůžete vychutnat povýstupovou romantiku na málo známe Baronově vyhlídce, kde je fakt pěkně.


Co se samotného výstupu týče, tak právě děvčata s menší tlapou si budou v položené užší žabě chrochtat - balkónek, kruh a nad ním super VIIa rajbas. Co víc si přát?


Údolní na Amora.


"Údolní" VIIa na Amora patří do základního vzdělání každého adršpašského spáraře. V nejtěžší pasáži na nástupu jsou dvě erárky, potom dlouhá, tutová žaba ke kruhu, kde je lepší utíkat než moc špekulovat zda je to na zem. Od kruhu sice širší, ale loženka koloběžka. Cigoš si spáru dříve sóloval a pravděpodobně nebyl sám - koukněte na video jak si to běží ve svých 65 letech.




Až řeknu krleš, tak se na ty spáry vrhnem!

3 komentáře:

  1. pjekný pohled na klasika... je vidět, že jak dobře zaklíní haxnu, tak vydechne a nenatýká...
    asu

    OdpovědětVymazat
  2. Tý voga, co to má Cikán za epesní obleček - návrat raných 90.let? Černý elasťák od hlavy až po paty (inu do Ádru zřejmě vhodný!).
    Téra

    OdpovědětVymazat
  3. Kurna, to je tipu, ja se snad zacnu tesit do Adru?!
    Petrajz

    OdpovědětVymazat