čtvrtek 11. března 2010

Drobty doby - odpovědi

Je tomu už týden co v Podnebí byly Burilem vznešeny tři dotazy směřovány na Wajzříka. A jelikož si budete moci konečně přečíst i část rozhovoru s ním na Lezbě, tak přidávám i jeho odpovědí jako upoutávku na hlavní část (jako přílohu pak RP hity v MK v osmaosmdesátém roce, vypujčenou z Hotejlu - vcelku zajímavé):

Pawel v Přímé východní na Hřebenáč


Otázka sekaní je dnes doufám jednoznačně vyřešena, ale v dobách minulých se různě experimnetovalo. K sekání v Umělé ženě Barbaře řekl Pavel toto: S "Barbarou" nemám nic společného a lidi, co to zkoušeli tam něco přesekali (Pavel Štulpa , Petr Fiala atd.) To, že tehdy něco přisekli bych věřil, protože P.Fiala vysekal i chyt na Býčiněv Top Gunu a tehdy jsem se s ním kvůli tomu i chytl a potom tu cestu už dál nezkoušel.

Navíc dodává: Tady těch cest s pověstí přisekaného je víc a tak je zmíním i když ne všechny: Panychida na Býčině - tam jsem udělal první PP a potom zjistil, že tam Brt přisekl jeden chyt a to mi potvrdili i jeskyňáři. Byl to totiž původně Brtův projekt. O Brtovi jsme měli dost pochybností a tak nás tehdy netrápilo, že mu to dolézáme. Brta se musím ale i zastat, třeba kvůli Homoli cukru v Ádru, kde jsme nástup lezli bez vysekaného chytu, potom se tam objevil a byl připisován Brtovi a to nebyla pravda protože jsem ho viděl to lézt bez toho uměláka. Dále Kudlanka na Holštejně - se Svištěm se tam utrhl chyt a protože jsme neměli tehdy žádný Sikadur atd., tak jsme se shodli na vysekání chytu ve stejném místě a ten byl udělán jako menší než ten původní. Nakonec Schengen ve Sloupě - to byl můj projekt, kde jsem při nacvičování na PP ulomil chyt pod druhým nýtem a tak jsme si říkali, že drobné lišty tam jsou a tak nebudeme sekat a necháme to zatím být. Říkám my, ale myslím hlavně Pilku a Páleníčka. No a vydrželo to až na Adama.

O otázce používání hřebíků jako stupů v Provokaci říká toto: V Provokaci byly po jeskyňářích natlučené nějaké nastřelováky a potom, co jsme to přelezli PP, samozřejmě bez použití těch hřebíků, to zkoušeli jiní a nějak se rozšířilo, že se to může používat a že jsme to tak lezli i my a to není pravda. Když jsem ji dělal, bylo tam spoustu lidí včetně T. Sedláčka a všichni viděli, jak se to lezlo a kdyby nás viděli něco ojebat, tak to bylo řečeno hned.

K nejasnostem k Modrým kruhům dodává: Modré kruhy udělal Fery s Krecbachama a udělali to v době, kdy takové cesty byly už pasé a zkoušet jsem to začal proto, že jsem jim chtěl dokázat, že to jde volně. Nejdřív to vůbec nešlo a až po dost dlouhé době nacvičování jsem objevil tu možnost vpravo (tam to lezl i Adam). Při zkoušení se mi to jednou podařilo přelézt takovým divným RK, kdy byl jeden kruh cvaknut z toho dolního, protože nešlo po něm dosáhnout z volné pozice, potom jsem se spustil na polici a lezl v kuse. Při dalším zkoušení jsem potom uloupl lištu na hraně (klíčové místo) a potom jsem zhodnotil, že teď už to nepůjde vůbec a tak jsem to nechal být neboť jsem nechtěl sekat. Potom se dělal průvodce a jak to bylo vylezeno se tam nedalo i když ten příběh byl známý.

A ukončuje: Ty fámy se objevily až ty cesty začala zkoušet "generace po nás“. Je pravda, že v první vlně to přelezl jenom svišť a já (např. Provokace). To je ale stejné s Bouldrem bez hrany atd.Taky jsem slyšel, že jsem nemohl vylézt Kdyby prase mělo křídla, protože je to moc těžké a lezli jsme to údajně víc vlevo atd. Jak jsem ale řekl už v hospodě, lezl jsem si pro sebe a tak jsem ty fámy ani nějak nevyvracel, protože jsem to nepovažoval za důležité, neboť lidi co to se mnou dělali nebo u toho byli, věděli, jak tobylo skutečně. Jinak se nebráním dalšímu setkání v hospodě, kdy si můžeme říct i o jiných cestách a historkách.

9 komentářů:

  1. No na skály by mne nevytáhl, z teho už jsem vyrostl, ale do té hospody bych zašel. Btw: Asu a co naše angažmá v projektu: "Nechcemě přidávat jištění, pouze je vyměňovat!"Čaj

    OdpovědětVymazat
  2. San Diego 8+, Epita 9+....zajimave:-)
    Pok

    OdpovědětVymazat
  3. Takže mám vylezenú 9+ a ani o tom neviem... :D

    Inak parádne info, teším sa na rozhovor - Pavel pre mňa patrí medzi legendy ako Stano Glejdura (Kaľamárka), Stano Martinka (Súľov), etc.

    OdpovědětVymazat
  4. Navrhuji udělat další setkání u Seminárů.
    Stračena

    OdpovědětVymazat
  5. Kde je starýmu Glejdurovi konec? A jak se má Stano Kůža z Manína? Víte někdo jak dopadl? Popere se Mrnda s Burilem kvůli Epitě? Na jednu stranu Buril se před půl rokem ocitl v úplně stejné situaci se Sámovkou (hájil se, že si deníček přece píše pro sebe)a teď za úplně stejný postoj pucuje Mrndu jak sirotka, že by pokrytectví? Btw: Každý ví, že Epita není za 9,ale klasifikace se nechává kvůli historii -něco jako Lída na Rovišti.Čaj

    OdpovědětVymazat
  6. čaju na vše dojde! postupně!!! a jen si trochu rípnu a nemyslím to ve zlém, ale proč nechávat 9 kuli historii, dyž to navíc původně bylo 9+? přece historická je ta cesta a ne to číslo za ní, což?
    asu

    OdpovědětVymazat
  7. Ty voe, Asíku a jak víš, že to bude v průvodci čistých devět, třeba se vyskytne nějaký tiskařský šotek a bude tam 8, což se nám v minulém vydání taky u jedné cesty stalo, že z 9-/9 bylo najednou 8, já bych osobně počkal, až co z toho vyleze :-)). Vlk

    OdpovědětVymazat
  8. Čo sa Glejduru týka, tak ak sa nemýlim, učí na VŠ vo Zvolene (je mykológ), občas ešte chodí liezť na Kaľamárku - namiesto expresiek používa ruské karabíny a lezie na statike :}
    O Stanovi Martinkovi neviem vôbec nič... (ale dalo by sa zistiť od chalanov z PB).

    OdpovědětVymazat