čtvrtek 25. března 2010

Supercrack

No není to krása?
Kdo by neznal "nejkrásnější spáru světa" - Supercrack v oblasti Indian Creek Canyon ve státě Utah. Tuto oblast - Mekku spárových lezců objevili legendární lezci jako byl Harvey Carter, Eric Bjørnstad, Jimmy Dunn, Ed Webster, John Gill a Earl Wiggins a hned mnohé zaujala na první pohled ideální spárová línie. Jenže, žaba na skoby široká, friendy nebyly, ufa taky ne a heleďme se najednou je tu problém.

Druhý listopadový víkend roku 1976, Earl Wiggins ( skvělý morálový a atletický lezec) spolu s haldou šestkových hexentriků a parťákem Edem Websterem prostoupili jako první tuto parádní línii. Tento vynikající prváč považovali ve skalním lezení přelomový tím, že na hexech tato stále stejně široká spára může být celkem vzrůšo, lépe řečeno vražda.
Supercrack Butress.
Potom to šlo ráz na ráz, tato kultovní cesta se stala nejznámějším spárovou lahůdkou na světě.
Tutová žaba, takže sóliko...no zní to pěkně. Třeba se tam někdy podívám.

Na tomto odkaze cestu leze sólo fenomenální Catherine Destivelle z Francie. Pěkné pokoukání.
http://www.youtube.com/watch?v=UDPl-aplqoU&NR=1

A zde tuto pekelnou cestu leze fenomenální plemenný býk Jan Stračena z České Republiky. Také pěkné pokoukání.
http://www.vimeo.com/10389156

Klobouk dolů pánové a dámy.

4 komentáře:

  1. To zhnilé jištění v supercracku by se mělo vytlouct! Cesta se dá krásně vylézt po vkliněncích a ty hnusné nýty jen kazí línii. Toť můj skromný názor.

    OdpovědětVymazat
  2. Kluci šikovní! :D.
    I.

    OdpovědětVymazat
  3. jako vždy, dokonalý Stračena a zběsilá ukázka Čajdova úchylného hudebního vkusu. Jinak moc nechapu nechut většiny mých známých ke Stránské, takhle po zimě po práci je to ideální destinace na poladění ztracené techniky a i v převise se člověk docela solidně zruší...
    Pok

    OdpovědětVymazat
  4. Čaju, budeš mě muset poučit o svém hudebním vkusu, neb u tohohle jsem se velmi pobavila a zvláště úvodní song ve mě zanechal hlubokou stopu.
    Iva

    OdpovědětVymazat