sobota 25. prosince 2010

Zikmundova skála

Bloudíš po světě jak blázen, aby jsi nakonec kousek od domova našel ty nejhezčí krásy přírody.
foto:toulky Chřiby
V případě, že Ti Chřiby příjdou krásné, tak věz, že Zikmundka je právě ta šťavňatá třešnička na Chřibském bukovém dortu.

Díky tomu, že v okolí hojně lovil majitel Buchlovského panství Zikmund 2.Berchtold, tak dne 7.11.1821 nechal do skály vytesat nápis SIKMUND FELSEN a plánoval zde postavit zámeček. Naštěstí svůj záměr neuskutečnil a tak mají Zikmundky svůj půvab v tom, že sem nevede turistická značka a budete zde pravděpodobně osamotě. Legenda však praví, že skály nesou jméno zbloudilého knížete, který zde nocoval.

Zikmundky tvoří na trávě roztroušené kameny pod závojem košatých buků. Výhled na Hrad Buchlov je prostě užasný a celý tento plácek připomínající keltské obřadiště lemuje pás hustějšího lesa, který jej odstříhuje od okolní přírody. Hlavní skála s vytesaným nápisem utváří celkem pohodlnou jeskyni na přespání v případě nepříznivého počasí a nějaké to ohniště opodál zas potěší trempíky lačnící po opečeném buřtu.

Pro radost si zde můžete i parádně zabouldrovat, zábava na celý den lezení tu určitě je. Kameny nejsou největší a směry jsou spíše lehčí, ale pár 7C boulderů zde Svišť a spol přelezli. Vadou na kráse je zase jen nesmyslná sika hyzdící jeden z kamenů.

Nemám v plánu pojmout tento článek jako boulder foto průvodce, byla by to neúcta k tomuto kouzelnému plácku. Hlavní směry jsou logické, je zde i dvojkový přeskok. Já se zde učil na maturitu, popolézal, přemýšlel, prostě genius loci vychutnal vrchovatě.

Cestu si sem však musí najít každý z vás sám. S děvčetem přes noc, nebo jen tak sám, neuděláte chybu pakliže máte alespoň trochu srdce romantika. Zkuste se však vyhnout procesí alá turistický tábor, všechno kouzlo by bylo rázem pryč a to přeci nemůžete chtít.
Přeji všem občasným čtenářům tohoto bláznivého blogu krásné svátky a šťastný, zdravý lezecký rok 2011.
foto:toulky Chřiby
Čau Čaj.

4 komentáře:

  1. Happy New Year!
    Novoroční ohňostroj 2011 oslav po celém světě
    http://fireworks2011.blogspot.com/
    Demo na YouTube
    http://youtu.be/yiPvT_nhHt8?hd=1

    OdpovědětVymazat
  2. Tvůj novej kámoš čaju? Vypadá jak Tašunka.
    mára

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj, bydlím kousek pod Zikmundkou a naprosto souhlasím, že Zikmundka je kouzelné místo, jsem tam aspoň 2x do týdne. Lesy kolem se začaly ale krutě kácet a tak i kouzlo tohoto místa začíná být bohužel ohrožené :-(

    OdpovědětVymazat