středa 16. března 2011

Jevišovice

Víkendovou oslavu 50. narozenin dobrého vinaře ve vinařském kraji, to prostě nešlo odmítnout. Abych spojil příjemné s příjemnějším, po cestě jsem provedl s milou malé dejavu v méně známé lezecké oblasti Jevišovice kousek od Znojma.

Přijížděl jsem do Jevišovic se smíšenými dojmy - pár let nazpět, jsem zde byl na Vlkovo doporučení, že je zde super lezení na 14dní. Já měl však první den přelezené vše ve starší oblasti u Žaludovy skály. Na druhý den mi nezbylo nic než (se svolením jednoho z autorů) poškádlit TR projekty v sektoru Převislá, z čehož vznikla nehezká rozepře s druhým z autorů projektů.
Žaludova skála.
Tak k lezení. Hlavní sektory se nalézají buď u Starého hradu, nebo u řeky. Jako topovku doporučenihodnou všem bych vyzdvihnul Žaludovu skálu - skoro 20m kolmá granulitová hradba skýtá parádní cesty kolem obtížnosti 6,7. (dohromady 17 cest) Celkem zde natéká, prostě sranda technicko - silové polezení.

Nejvíc se mi líbily cesty: "Vítr z H.D" 7, "Shell V - Power" 8 a "Půlměsíční" 7- Od průkopníku místního lezení M. Mezníka a V. Kociána.
Pod El Ninem.

Kousek vedle stojí dvojvěží Malých skal s desítkou lehčích cest ( od 4 do 7) a jedním pěkným přeskokem od Kolomajzny za 3. Já jej skočil až napodruhé - není jednoduchý, ale dá se odjistit za strom. Na druhé straně od "Žaludovky" jsou stěnky, Prcek, Pohádka, Parník a Zapomenutá. Na Pohádku vede pár pěkných cest jako je "Křemílek" 5+ a "Pat a Mat" 5.
Skály u řeky.
Skály u řeky jsou na pohled monumentálnější. Skoro vše zde přelezli a přejistili Vlk s Iljou Březinou. Je zde plno cest u kterých je vhodné počkat na sucho, jinak vás šlemy a bordel při lezení asi nemine. Moc pěkná je cesta "El Nino" 7-. První půlka je hvězdičková, natékací, prostě boží. Pak už se to nějak prapodivně klikatí a nevíš jestli lézt vpravo, vlevo, bez odšlapu, bez hrany - no raději to zabalte v půlce na polici jako já.
Sektor Převislá.
Sektor Převislá mě fakt bavil. Kopie Fritu milión pekel zloprásk. Jak říká Koty: Rychle, tvrdě, fér! Už nejjasnější linka "Novomanželé" 7 dokáže potrápit, vypluté sokoly s blbýma nohama do kopce, éňo ňůňo. "Svatební hostina" 8 je echt frit - moc pěkné kroky.
Nejtěžší cestu "Slabý Šálek Čaje" 9- bych doporučil jako 9- prvničku pro ty, co disponují nadprůměrnou rozpážkou a nadprůměrnou silou. Jedná se o tři nátahy a fajn nohama, ale je to daleko a do zad. Mně to sedlo náramně, takže koloběžka za 5minut posekáno.


Slabý Šálek Čaje 9- (omluvte nakokot kvalitu)

Btw: S bouldermatkama by zde byly i pěkné bouldery a travezr v římse zleva doprava, vypadá obzvláště vypečeně.

Další zajímavé cesty asi určitě stojí za zmínku, ale nebyl čas ani moc chuť dočišťovat špinavé výlezy. Upoutaly mě fakt dachy "Deratizace" 9+/10- a "Jebem ti hrob" 10-. Pro stropaře a převisníky dobré výzvy. Abych nezapomněl, je zde plno morálovějších cest, kde kamarádi a oříšky jsou nutností. Prý "Pomsta kamarádům" 7- od Vlka dostává pojmu nomen omen. Zajímalo by mně, zda se dá například uskutečnit u stěn u vody i nějaké shallow water sóla.
Skály u řeky - Deratizace 9+/10-.
Tak ve shrnutí. Kdo rád navštíví něco nového a vystačí si s cestami do osmiček, ten si zde víkend pravděpodobně užije. Je zde pěkně, výhled na zámek, potok, to nezní špatně. Nesmíte, ale moc hledět na vizuální stránku v průvodcích, ne vše je tak čisté, dlouhé a pěkné jak to vypadá na papíře. Je lepší počkat na sucha a ideál Jaro, Podzim.

PS: Nahoře nad skalama se rády pasou kozenky. Už jsme jednu zachraňovali a podle kostí pod nástupy lze soudit, že né všechny měly to štěstí. Svině rohaté shazují i občas nějaký ten gryml, tak pozor SAFETY THIRD!.

Zde je odkaz na Vlkův článek o oblasti: http://cs.euroclimbing.com/?p=2334
Zdraví vás věčně vylitý slabý Šálek Čaj.

3 komentáře:

  1. Zdar Čajdo. Čo bolo, to bolo a vem to čert. Slabý Šálek Čaje by se ale měl přejmenovat na Silný Šálek Čaje :-) Dobře jsi to přehopsal. Na fotce není vyfocena Deratizace, ale Jebem ti hrob!!! Ilja

    OdpovědětVymazat
  2. Ajo popletl jsem to, díky za info. :)

    OdpovědětVymazat