neděle 8. listopadu 2009

6c/c+

Neříkám ani tak, ani tak, ale na má slova dojde!

No bavit se budem, pokud budete chtít, o čísílkách. Je to sice takové věčné téma, ale není špatné si jednou za čas násobilku zopakovat….Neměl jsem původně v zájmu psát o tomto nešvaru, ale aktuální situace mě k tomu, tak trochu dohnala. Spíš než o můj názor, kerý vám níže snad nastíním, jde i o pohled váš, prostě pokud budete mít zájem se vyjádřit a povede-li to třeba i k nějaké diskuzi, třeba to bude k něčemu prospěšné, a pokud ne, tak místo sledování amerických seriálů, nebo nudné práce v teple své kanceláře, aspoň použijete své závity k přemýšlení….

Tak mi přišel mail od jednoho typa, že prý jak to, že sem zhodil klasu ňáky cesty. Obvykle mám pro svůj čin aspoň subjektivní argument a tak i v tom případě sem se obhajoval a později jsme dospěli k tomu, že typovi je konec konců jedno za kolik to je, taže proč tolik emocí???

Lezení je v podstatě dost emotivní sport a on výkon a s tím spajeté emoce se „musí“ měřit čísly, to už jen proto, aby si ten druhý dokázal udělat obrázek – aha, to je pro mě fraška….ty pičo, v tom bych se posral…..a tak…To je ale asi každému jasné.

Pro někoho sou ty čísla zábava, někdo se nimi řídí a nedá na ně dopustit, jiný s němi čachruje, někdo se je snaží neřešit (i dyž to snad skoro nejde)…Osobně si myslím, že je dost důležité (!) pro tento systém, by fungoval, aby v něm byl pořádek (aspoň částečný). Proto, vycházeje ze svých osobních zkušeností a hlavně (!) srovnání se snažím k onomu stupni výkonu, či emoce vyjádřit, většinou jakožto „nezávislý“ pozorovatel. Dělám to proto, že mám rád ve věci jasno a navíc, pokud se takto vyjádří více lidí, bude časem jejich průměr snad i objektivním (!) názorem o který se lze opřít! (viz třeba Fontáč)... Pachtění za „lehkými“ čísly přece k zásádnímu výkonu nepovede a navíc člověk tak lže hlavně sobě…..Nejsem si jistý proč zrovna u nás jsou takové konfrontace největší, ale možná to souvisí i s rádoby snahou o tvrdou klasu a pozdější zapojení evropské klasy, ví bůh, nebo líp – sere pes?

Osobně mi je jedno, jak se kdo do tohoto názorového střetu zapojuje, ale jednu věc moc nemusím a sice odsuzování jedné skupiny názorů skupinou zastánců opačného, vše by měl být v konečném důsledku kompromis. A pokud si někdo myslí, že je toto vše o ničem, tak mu na tom záleží ještě víc, protože to mohl po pár větách zabalit a věnovat se něčemu jinému, taky se sadím, že zrovna takový mají nejvíc keců, budou též nejvíc rýpat a rozdmychávat většinou nevyřešitelné konfrontace, protože vlastně jim o nic nejde, že.

Jestli máte tedy co k tomu říct, tak sem s tím, rád se přiučím! Lezbě zdar!!!!

P.S. na závěr i snad malé zpestření, které vzešlo, tak trochu z omylu a hlavně názorové konfrontace s mojí sesetrou, tedy: http://cokovoko.cz/hudba/08.cokovoko-L.E.O.S.mp3

50 komentářů:

  1. Ja bych se chtel zorientovat v te nove krasove klase. Kolik je to v UIAA, kdyz je neco na vostraka nebo na klid?:-)

    OdpovědětVymazat
  2. ty voe- na vostřáka od 9- navrch, na klid od 7 dolů.. leoš je nejlepší!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Čaj kecá, na klid od 6 dolů a na vostřáka 6+ až 7, tak je to aspoň u Janzena a u mě, my stejně víc nedáváme, zrovna těď je nově na Rorejsech jedna 6 a jedna 6+ v té nové krasové klase:-)). Vlk

    OdpovědětVymazat
  4. co mi to tu vlku vykládáš???? zrovna ty jakožto správný manažer, by sis za svým slovem měl stát!!! a tady argumentuješ tvrdou mrtvou klasou a oficiálně uvádíš čísla o dost vyšší.....dyby sis aspoň za tím stál, řeknu, že ses kojot, ale pořád držíš "tradici". teď si spíš myslím že seš kokot, pač si za svým názorem ani numůžeš stát a rozpitváváš jen historii....neníliž to trapné??
    asu

    OdpovědětVymazat
  5. Jo Cokovoko...na jejich koncerte jsem se porval s Davidkem Liskutem minuly rok v Mersey:-)

    takze v krasu je to jak na ceskem pisku...je nutne znat autora, dobu vzniku, jeho tehdejsi formu atd...ja to mam tak, ze kdyz to dam na OS, tak to je min jak 8, otazka jake klasy..asi UIAA:-)
    jo a Leosak rikla, ze Drobkuv strop je pry za 8! A Buril si furt stezuje, ze pry furt nejake cesty shazujeme...
    Pok

    OdpovědětVymazat
  6. je zajimavé jak to všichni vztahujete ke krasu, původní záminka byla z obecního hlediska.....jinak má pravdu pok, je u té nové krasové víc faktorů....od pilky vesměs sedí, janzen nadhodnotí, pač si zakazuje chyty co tam sou, vlk je jakkdy, ale plus mínus pul stupně, pawel skoro vždy připočítat k číslu jeden až dva stupně (ale asi jen cesty z 80.let), a často není upravená ani stará klasa z welzenbacha, ale to stačí připočíst jeden stupeň....asu

    OdpovědětVymazat
  7. K těm novým cestám na Rorejsech: ta první je za 6 jen kvůli jednomu zadrbanýmu zapínání očka v půli bouldru, na PP tak 6-/6. Druhá nevím, ale asi to 6+ bude jenom do 172 cm neb Vlk si tam opět bere chyty, jak ho napadne... A venku? V Bjůůů sem nebyl, ale zrovna tam se prý pro čísla nejezdí, 7c+ či 8a (víc nevím) v Ceredu mě připadnou vcelku úderný, Bassilandia nad Sarche to stejný a když se odvážíme do stěn, tak Marmolada, Wenden, či Rätikon... Tady si OS cesty za 8 považuju převelice:-) K Labáku jeden zoufalý příklad, cesta Dotyk lásky na Labskou pannu. Dříve IXc v AF, teď IXa RP, proti tomu jsou Panťákovský IXc onsajtovou procházkou. Takže jestli jenom nesedíme v MK a nenamlouváme si, jak je to tady tvrdý, co? W.....m

    OdpovědětVymazat
  8. Pravdu díš Hynku, Viléme, Jarmilo:-), pod to se můžu podepsat, protože dříve se jezdilo do oblastí, kde se ta klasa tvořila a tam něco vylézt je opravdu počin, je zajímavé jak se jim dnes deníčkáři programově vyhýbají a Labák v podaní DŽC je úplně mimo, ještě štěstí, že vedle Němci zatim nechytili ty jejich móresy a tam vím, co lezu.
    A pro ASU: Pro neandrtálce (on tak i vypadá, kdyby neměl ty brýle), kteří vylezli z díry někde na Pomezí nemám pochopení, máte tam v tom podstatně větší bordel než my a pochybuji, že s Piňosem je domluva jako s námi, my s Janzenem z toho už máme akorát tak legraci:-)).

    OdpovědětVymazat
  9. mě osobně nevadí, že je v oblasti tvrdá klasa... je pravda, že dyž sem byl v Bjů, tak sem nemoh ani zkrokovat 6c, keré sem ve vedlejším Ležéru v pohodě osoval, ale mají tam jednu nesporně větší výhodu, než zde v MK a sice, dyž tam nalezeš do 6a, tak bude sice těžké, ale vedlejší 6a bude těžké stejně.....dyž nalezeš tady do třech různých 6aček,tak jedno je za 5, druhé za 8 a třetí za 7-/7, tak jak se v tom má kdo orientovat???? to mě osobně i ze začátku dost iritovalo, pač pokuds neměl info, taks nevěděl co čekat....taže souhlasím s Vilémem s tím, že se tady něco namlouvá s klasou ale skutek utek....taže vlku pokud nastavite klasu jakoukoliv, pro mě za mě 6=8ujá, tak mi to bude jedno, ale hlavně, aby fungoval princip, že tamta 6tka je stejná jako tato šestka!!!
    jinak u nás je pravda, že s Piňonem v ohledu klasy není moc řeč a na čerťácích, se to těžko opraví(pokud nebude ze strany HO ochota), ale aspoň sedí to, že stejně oklasifikované cesty, jsou stejně těžké! navíc po tomto víkendu, co se i Leošák u nás chvíli zdržel, sme doladili klasu v jedné oblasti a lítalo to max. u třech cest a tak o půl stupně, tedy vlku, hozená rukavice (i dyž je mi jasné, že v MK je toho víc a složitější)
    asu

    OdpovědětVymazat
  10. Myslím, že čísla u cest, tak jak jsou oficiálně psaný, by měla +/- znamínko sedět neb někomu sedí to, tomu zase todle. Tedy pokud někomu cesta třebas za 8 sedne, může mu připadat jako 8-, v případě odmítavosti se člověk natrápí, jako třeba v 8+. Ne každýmu sednou lištičky, dírečky, madliska a hadi dohromady, od stropů přes lehce naklopený až po rajbáky. Dívaje se na takový Věčně bez peněz a Boulder bez hrany (obé 9-) je hned jasný, že ač stejný číslo, tak to bude o něčem jiným. Horší je to u výmrdů typu Kopytem sem, kopytem tam či naopak Zákaz vstupu do Epita. Jedna i druhá (a jim podobné) určitě mají své zastánce i zaryté odpůrce. A vůbec, kdyby jste si, štencli, nevedli deníčky a nestarali se, jestli + nebo -, tak lezete o kus líp:-))) Willhem

    OdpovědětVymazat
  11. to máš recht Viléme, ale v tom dnešním kyber prostoru to jinak nejde a doufáme, že nám víc zesílí prsty po tom co budem víc ťukat do klávesnice!asu

    OdpovědětVymazat
  12. Je vidět Asu, že jsi mladý a nezkušený, neboť co udělá zkušený horolezec, když přijede do oblasti poprvé, přece se řádně informuje. Průvodce je vždy orientační a to buď rád, že nemáš Zobanova, protože tam jsou rozdíly ještě větší. Každá oblast má svůj vývoj a dokud v Krase tvořila cesty skupinka lidí bylo to v pohodě, klasa byla ujetá, tvrdá, ale člověk to věděl a tak tomu bylo zhruba do roku 1990, tehdy se lišil akorát Svišť, který jim na tu Krasovou trochu kašlal. No a v devadesátých přišli různí mladí, mezi nimi hlavně Bulhar a začali dávat klasifikaci bližší té UIAA, takže se nám tu po jednu dobu smísily dvě klasifikace, což se nejvíce odrazilo v Zobanově průvodci. Já jsem se nakonec přiklonil spíše k té UIAA a řekl bych, že moje cesty plus mínus sedí, je to taky o tom, jaké lezení komu vyhovuje a na co je zvyklý, ale s tím množstvím vylezených cest umím porovnat cesty mezi sebou tak, aby si odpovídaly (to je to co mnozí nedělají, porovnat chyty, kroky...). No a když se vydával průvodce, tak u cest, co se obecně vědělo, že jsou podstřelené se klasifikace zvedla, aby tak nějak odpovídaly, pak byly cesty, které se moc nelezly a nikdo už pořádně nevěděl jak moc jsou ujeté, takže teď nás čeká další kolo, kde se ty klasifikace budou měnit, někde dolů, jinde nahoru, ale opět to bude tak, že cesta za 8 může někomu přijít jako 8- a druhému třeba 8+ (typický případ jsou třeba Urob si sám a Bílé sny v Buči - obě cesty mají stejné kroky o stejné obtíži i v obdobném místě, ale někomu to sedí jedna a někomu ta druhá, někomu přijdou Sny podstatně těžší, ale neřekne si, že prostě neumí dát dobře pravou patu a jak teď dát klasifikaci). Samozřejmě nakonec je tu skupina cest, kde se sem tam něco ulomí a klasa se změní, opět je to oběma směry (typický příklad z letoška Princ a chuďas). Tak to prostě je a nezapomeň, že i lezení se vyvíjí, takže to co přišlo kdysi Svišťovi těžké (typický příklad Smrt a Křeč ve Starých), mladým dnes přijde hodně jedlé a to co mu přišlo lehké (např. Pochybka, Muž), tak z toho se dnes mladí akorát pos..., prostě se leze jinak a zde je ten poslední rozdíl, každému vyhovuje něco poněkud jiného a na to, aby mohl člověk porovnávat musí projet venku desítky oblastí, aby měl alespoň nějaký základní přehled a to vám tak trochu zatím chybí ze všeho nejvíc:-)).

    OdpovědětVymazat
  13. no konečně slovo do pranice, na tebe musí být člověk přísný, aby z toho něco zvešlo!!! já jen nadhodil svůj pohled na věc (včetně pohledu na tu ohranou písničku s "kras. klas."), čekal jsem že se třeba zapojí více lidí a spíš do obecnější roviny, ale to je jedno......jo a zapoměls mladý, nezkušený a blbý! a teď hurá do skal!! asu

    OdpovědětVymazat
  14. To je ten rozdíl věku, narozdíl od tebe bych si takto hrubé slovo nedovolil použít :-). Vlk
    PS: Na mě nikdo nemusí být přísný, stačím si já sám, jako dobrý manažer vím, co musím.

    OdpovědětVymazat
  15. Já se chtěl zapojit do debaty, ale jsem na lezci zahlédl, jak tašunka o narovnané Amnesty píše "max 9-" a znovu se znechutil vašima shazovacíma móresama a zarážející absencí respektu a nadhledu. Většina z nás má nalezeno pár devítek převážně v jedné lokální oblasti, tudíž netuším, kde se bere odvaha -nebo spíš nedostatek respektu k autorovi a lezcům přede mnou, kteří klasu potvrdili- k takovým arogantně radikálním prohlášením. Kdybych byl Ilja, je mi z toho na zvracení. Navíc nechápu, jak se můžeš divit, že je v krase klasa rozlítaná. Je to oblast s dlouhou historii, ve které se střídaly styly lezení i generace lezců. Srovnávat to s rádoby urovnanou klasou na kvakách někde u Jesu je jak porovnávat jízdní vlastnosti auta a lokomotivy, vždyť voboje má kola a motor...
    Petříček

    OdpovědětVymazat
  16. to vlk: někdy se nechám unést slovními spojeními a to se tak hezky rýmovalo...navíc mi mladí, nemáme vůbec respekt ze starších (no to skoro lžu)
    to petr: ja se nepozastavuji nad tím, že je to rozlítané, ale nad tím, že se to toleruje,že k tomu jako nikdo nic neřekne a spousta lidí dá spíš přednost vyhlášené přehodnocené devítce, než podhodnocené šestce a v prapodstatě se u obou může jednat o pjeknou 8smu, akorát v prvním případě bude pjekná, pač je dajná a druhá je pjekná,pač to tak příroda udělala, ale kvůli číslu se do ní nikdo nepustí....
    navíc petříčku nikdo ti nebrání, aby ses třebá k té amnesty vyjádřil, sám si určitě vylez nejen v rudici podobné a víš zač je toho loket a dyž ti přijde tak těžká, jak prvovýstupci, taktě nemusí srát, že nabušenému tst to příde lehké, než??
    třeba dyž vezmu za sebe, tak o epitě taky každý říká, že je lehčí a vlastně nejlehčí, ale já pač nemumím dynama (nebo fixy?), tak jeden krok nedám a tak jak to je teď mi to třeba za klasu prvovýstupce přijde (chápu, že jinák se mluví po přelezu, ale přeci...), so??
    asu

    OdpovědětVymazat
  17. jo a nesrovnávám s cestami v jesu, ale vždy v rámci oblasti, či sektoru, a mohu říct, že jsem byl i v pár oblastech ve světě a vím, že je to vždy jinak, ale v každé jiné oblasti co jsem byl, byť byla sebepřísnější, tak to nebylo tak rozlítané (no dobře naše písky taky trochu sou, ale to je jiný píseček a jiná debata....bléé)

    OdpovědětVymazat
  18. Petříčku, ale to je to, co jsem psal výše, že až člověk projede venku desítky oblastí a vyleze tam určité klasifikace, může porovnávat a na to bohužel ta většina mladých zatím nemá. Ale jinak co se týče těch cest v Rudici, tak obtížnostně jsou seřazeny od nejlehčí po nejtěžší takto: Amnestie,Amnestie dir., Král a Ztopořenka. A teď je to jen o tom, jak nasadíme klasifikaci nejlehčí, osobně to vidím takto: 9-, 9-/9, 9, 9/9+, ale je to věc názoru, může to být třeba i takto 8+/9-, 9-, 9-/9, 9/9+, ale to je pouze to hraní si s plusy a mínusy. Vlk

    OdpovědětVymazat
  19. typický příklad srovnání v sektoru na základě vlastní zkušenosti (tedy doufám)

    OdpovědětVymazat
  20. U mě je to na základě vlastní zkušenosti, problém mám jak nasadit klasu, protože tyhle cesty mi moc nesedí:-) a tak jsou pro mě tak, jak píši. Jinak krásná diskuze, škoda jen že o ni přijdou naši milí cajzlíci z Lezce:-)). Vlk

    OdpovědětVymazat
  21. Však já s tebou Vlku souhlasím, jen jsem to zapomněl přímo zmínit. Dokonce mi přesně sedí aj tvoje hodnocení cest v Rudici, až su z toho překvapenej :)
    Petříček

    OdpovědětVymazat
  22. to Asu: já se právě nevyjadřuju, protože mám zoufale málo nalezeno a tudíž by moje závěry nutně plavaly na vodě. My vědci jsme tak vychovaní :) A že se lezou vyhlášené a sjídné cesty je lidská přirozenost, nebojuj s tím, lez si svou krásnou šestku a raduj se, jaks to těm deníčkářům a čísličkářům natřel!
    P.

    OdpovědětVymazat
  23. souhlás s první částí cos řek, ale té druhé nerozumím, já se raduju uplně z jiných vjecí a pokud narážíš na něco co je napsáno víš, tak to sem myslel jen obecně!!!asu

    OdpovědětVymazat
  24. Tak jsem vám dnes lezl Krále způsobem pro delší a přišlo mi to jedlých 9- (su malej, tak možná proto). Vůbec je škoda, že se do téhle debaty zapojilo jen pár štenclů, co stejně své názory navzájem znají. A na Lezcu by to byl virtuální hit podzimu, to se ví:-))) Willhem

    OdpovědětVymazat
  25. Hynku, Viléme, Jarmilo, tvé názory nejsou relevantní, protože jsi jen a pouze známý provokatér a opět je to o tom, že neumíš hodnotit cesty, to jsem v sobotu a v neděli viděl na Rorejsechm, takže tvůj hlas se nepočítá:-)) Vlk.

    OdpovědětVymazat
  26. Nekaž to, chcu jen vyprovokovat více vášnivých diskutérů:-) Ovšem s tím Šípkáčem si stojím za svým, maximálně s poznámkou, že člověk musí považovat za chyty i jednoprdy či dvouprdy a ty jsou v téhle cestě vcelku přívětivé, narozdíl třeba od několika 7b+ v Lumignanu, tam se mě z nich dělalo i špatně. Holt stará oblast, kde se tvořila klasa:-))) Willhem

    OdpovědětVymazat
  27. Vildo jak můžeš lézt způsobem pro delší dyž tam nedošáhneš??? To mi uniká..(nebo si to přeskákal)? A nikdo ještě nečetl rozhovor s Vlkem?? ...žádná bujará vir. diskuze....a ja se tak těšil:(

    OdpovědětVymazat
  28. Dobra finta, Vildo. Ja to zas zkusim zpusobem pro maly a pocitam, ze to bude tak 8- max. A Lumignano bych sem netahal, to je ciry peklo, v 7a cvakat v previse z jednoprdy, nechapal jsem. Mistnaci maj snad misto prstu hacky...
    Petricek

    OdpovědětVymazat
  29. Taky jsem se překvapil, chce to jen zpevnit držení těla a natáhnout se a ne mít obě ruky pokrčený, kroutit se tam jako had a mrčet, že to je daleko. Jinak trocha dynamiky k lezení patří, jak do pohybu tak do kvality skály, no ne? Rozhovor už je? Jdu na něj:-))) Willhem

    OdpovědětVymazat
  30. Jeden si ani nestihne zalít kafe a už ho předběhnou:-) Jinak zrovna ten Lumec bych semka právě tahal. Mít v MK víc dírek, tak s nima lidi nemají takový problémy (tak možná s prstama) neb dobrá dírka, byť na jeden článek jednoho prstu (aspoň mě) potěší víc, než nějaká šikmina, kdy jeden neví, jestli ulítne i s nabraným lanem. 7a v Lumecu je prostě 7a, byť tvrdý a zrovna nemusí sednout. Nebo oblíbenej Labák, DŽC komando a úzký kruh jim věrných si tam lezou max. XIa-b a na vápně 8b, 8b+, tedy to stejný. Když porovnám čísla, co lezu na písku (teď myslím Lapáček a Teplice - sportovky) a na vápně, tak mi tam něco nehraje, ale třeba to bude jen tou JPK (jednotná Pavoukova klasifikace:-) Willhem

    OdpovědětVymazat
  31. No Vildo, takové mrdky (neskáčeš to jen z dírky, ale levá drží pěknou mrdku)abys i v některých devítkách v Krase pohledal no a troufám si tvrdit, že 9- mám v Krase z 90% přelezené a žádná není krokově tak těžká jako Král:-). A Luminagno je úplně jiné lezení, jsou to díry a dírky, takže když tam přijedeš jsi z toho vydivočený, ale jak si na to zvykneš tak to jde, hlavně tam rychle odchází kůže. To je to samé jako kdyby borci třeba z Francie přijeli do Krasu, tak ze začátku budou taky někde, protože jim to nebude stát jak jsou zvyklí, nebude držet, nebudou umět hledat...prostě každá oblast je trochu jiná a dírky jsou specifikum:-). A na písku uznávám jedině tu německou pískovcovou klasifikaci,když kdysi významní lezci dělai převodové tabulky, tak se řídili pro písek jí a asi věděli proč, protože cajzlíci v tom nadělali za ty roky akorát bordel a pokud vydá průvodce třeba takový Cigán, tak si je člověk jistý, že je tam dost úletů v jedné oblasti oproti třeba Lisákovi. A Labák neřešit, to je zase netypický písek oproti klasickým pískovcovým oblastem jako je třeba Hrubice, Prachov či Ádr :-)). Vlk

    OdpovědětVymazat
  32. myslím, že je logické počítat s tím, že každá oblast je nějak specifická, a dyž budu vyrůstat na dírkách, tak šlachy si zvyknou a bude mi to sedět, dyž pod písky, tak bude rajbuňky vybíhat, to je přeci jasné, zevšední to, zautomatizuje se to, ale nic z toho neřeší daný problém. Dyž je klasa nějak nasazená tak dobrý, je jen na lezci, aby se v dané oblasti přizpůsobil a zachvíli se zorientuje, ale tady v tom karsu se nedokážete(me) ani dohodnout u jedné cesty, to je jako čím??? chápu, že vilém má víc silový nadhled než vlk, ale vzpomínám si, že i takový silný leošák prohlásil, že král je devět....taže viléme, není to spíš už tím, že tu cestu znáš, je hluboko pod tvým maximem a že nás třeba i záměrně taháš za nos?? (sám sem v tom nikdy nebyl, taže vlastní názor nemám).....mi příde, že dle situace každá skupinka argumentuje tím, co se hodí, na jednu stranu starou klasou, na druhou stranu evropskou, pak tím, že takto to dal prvovýstupce, vzápětí tím, že byl zrovna slabý a podhodnotil to, a ja nevím co....upřímně si myslím, že jsou sice tvrdší oblasti, ale snad nikde to není tak i názorově rozevláte jako tady...už mi spíš příde, že je to jakýsi folklór a i dyby mělo dojít ke shodě, tak zas někdo vystoupí, aby mutil vodu, což?? sečteno, zatímco všude jinde se liší klasa oblastí od oblasti, tak tady se i v sektoru liší cestou od cesty a to dokonce i ze stejného období, jak se v tom pak má kdo orientovat, aniž by musel mít u každé cesty info od místních, a co u cesty ale pomalu u každého chytu!!!.... asu

    OdpovědětVymazat
  33. Hluboká dvouprstovka na spoďák, bekendová dvouprstovka na pravou přídrž, vyměnit nohy tak, že máš pravou pod levou rukou na dobrým stupu, pravá ruka do jednoprstovky (vypadá to daleko, ale jde to), levou do lepšího bočáku, porovnat nohy a hupky do madliska. Neb to každý lezl, tak jsem doufám nikomu OS nepokazil:-) Jasný je, že když dojede poutník do oblasti mající své kouzlo a to Kras i Lumec mají, tak se ze začátku možná nebude stačit divit, ale když neuteče hned, tak si třeba i zvykne a začne se mu (jí) to líbit. Klasický pískovcový oblasti, či spíše cesty, je obtížné cpát do očíslovaných škatulek už jen proto, že většinu dřiny obstará hlava. Perníková chaloupka je podle mě těch 8, ovšem s tím, že to začne až po nějakých 20-ti metrech, byť si potom odpočneš, a zapínání třetího na RP je docela bitka, ale to byse nemělo v čísle odrážet. To by taky mohla být třeba 9-, někdo si to nazdobil tak, aby se zapínalo z dobrejch a pak hele, pěšinka:-) Huber, když udělal v 94 jednu z cest Trilogie, tak ačkoliv nejtěžší délka je 8b+, tak cestě jako celku dal 8c, pro celkovou náročnost. Načež se strhla debata (už tehdy), že délka 8b+ někde nahoře ještě nedělá z cesty automaticky 8c, prostě "jenom" 8b+, ale nejtěžší až nahoře. Willhem

    OdpovědětVymazat
  34. no užs to trochu nastínil a proto se tě a vlastně klidně i dalších zeptám: jak hodnotíš sám pro sebe obtíže cesty, co vše bereš v potaz, čím se řídíš, co používáš (ti keří nemají rádi čísla se můžou vyjídřit nematematicky)??? a navíc myslíš si, že je to tak správné daný názor), nebo to bereš pouze ze svého pohledu a na ostatní nedbáš, byť by tě fakovali....asu

    OdpovědětVymazat
  35. S rozlitanosti to trochu prehanis, Asu. Osobne me prijde, ze od osmicek je klasa celkem presna a rozhodne neni prisnejsi nez v jinych klasictejsich a klasu-tvoricich oblastech (napr. v Rakousku Peilstein, v Italii to Lumignano, Fr. Buoux...). Jedine, co v Krase nemusi sedet jsou cesty ponejvice kolem 6, zcasti historicky diky nezvednutemu Welzenbachovi, zcasti diky znacnemu oklouzani. Nicmene to potkas i jinde, napr. pokud v horach vidim klasifikaci VI a neznam dobre oblast ci autora, davam kurevsky bacha, pac se z toho muze vyloupnout solidni peklo.
    Petricek

    OdpovědětVymazat
  36. Kurna, nez clovek dopise koment, pribudou dva novy :)

    OdpovědětVymazat
  37. Ajajaj, to jsem nechtěl, vyzradil jsem program... Tak, jak jsem psal, jsem to lez včera poprvé, předtím naposled tak dva roky nazpět a tehdejší způsob mi taky připadal spíš za 9. Ovšem včera jsem tam byl s Dittou, tak možná proto jsem to přeběhl, jako srneček:-) K té síle jen tolik, že znám dost lidí silnějších (někdy o dost), ale nesmí dojít na jednoprstovky, takže jsme zase u toho, co komu sedne:-)

    OdpovědětVymazat
  38. Pro Asua i ostatní, koho to zajímá, byť mě třeba budete fakovat: číslo cesty pro mě znamená čistě tu dřinu potřebnou na přelez a to ještě když víš jak, třebas TR, to je jedno a tam se to může podle mě lišit o to +/-, dle toho, jak komu co sedne. Navíc pokud má někdo strop třeba 9, tak je reálně (dle toho, jak mu to sedne) schopnej posoudit číslo míň +/- dva stupně, tedy od 7+ do 9-. V lehčích si už bude vymýšlet (srážet) a k svému maximu bude chybět odstup. To, že se třeba blbě zapíná jištění, těžký kroky nejsou s očkem u pasu, případně v rozbitým, by nemělo mít na klasifikaci cesty vliv. To bych zařadil spíš do kategorie "zvuk" dané cesty. Někde prý mají "E" klasifikaci, která dává tušit, co v cestě čeká nebo naopak nečeká:-) Tak mě napadá, že se zatím nezapojila žádná dívenka s pusou od mádža. Jestli tady nejsme tak trochu pitomci:-))) Willhem

    OdpovědětVymazat
  39. no tak po pár dnech se konečně dostáváme i k tomu co jsem původně výše uvedenou výzvou chtěl slyšet.....a děvočky buď trénujou, nebo sou jim numera ukradená, jak hezké, že? možná to je čistě chlapská záležitost odvozená od posuzování velikosti poprsí a pod....asu

    OdpovědětVymazat
  40. Hynku, Viléme, Jarmilo to je právě ten tvůj problém, ty redukuješ klasifikaci pouze na dřinu, kterou tě ta cesta stojí, to znamená, že když ti to sedne je to lehké a naopak. V tom je mezi námi velký rozdíl, já cesty hodnotím podle kroků, velikosti chytů,orientace chytů, kvalitu stupů klíčových sekvencí, které musíš udělat bez odpočinku, jestli je sekvence na začátku či na konci cesty, porovnávám cesty mezi sebou..., jediné díky čemu můžu ulítnout je moje výška, ale to mi nedělá problémy na vápně, ale spíše na žule, rule .... Za pravdu ti dám v tom, že se dá ulítnout, pokud je to hluboko pod tvé možnosti, když lezeš devítky, těžko hodnotíš pětky, a pak taky, když dáš něco OS, to nemáš vůbec odhad, na druhou stranu jsem schopen trefit o znaménko i klasifikace, které nelezu, je to jen o tom přístupu jak hodnotit cestu.Vlk

    OdpovědětVymazat
  41. Vlku, já myslel, že jsem to napsal dost jasně, ale asi ne. Dřinou odrážející se v čísle samozřejmě myslím kroky, velikost a orientaci chytů atd., jak píšeš. Co taky jinýho, že? To, že se něco blbě zapíná nebo se tam člověk bojí, by už podle mě nemělo s číslem pohnout, ale to už jsem vlastně psal... Willhem

    OdpovědětVymazat
  42. Člověče tak ti nevím, ale kdysi se mluvilo o tom, že by cesty měly mít svoji stránku fyzickou i psychickou a že by bylo vhodné, kdyby byly v rovnováze, což se dnes už nenosí.
    A ta psychika má vliv, ať chceš nebo nechceš, něco jiného je dělat kroky na druhém, kdy nic neřešíš a něco jiného na prvním, když víš, že si nemůžeš dovolit chybu, takže lezeš více na jistotu(nejdeš po tom jak ci...po uzeným, jak říká jeden náš kamarád)a tím pádem tě to stojí více sil, které tipak mohou někde chybět. Jo a vyjadřovat by ses měl přesně, protože tak, jaks to napsal to vyznělo úplně jinak:-). Vlk

    OdpovědětVymazat
  43. Já měl za to, že jak jsem to napsal, tak to pochopí i Andula, či řadový člen VHS. To bys taky mohl říct, že s ošoupanýma lezkama to bude taky těžší (jakože něco jo), ale to už snad do čísla nepatří, stejně jako ta hlava. Takhle mít extra stupnici, jako mají v UK, to by bylo jasný, ale míchat do stupnice potíží, kde někomu něco sedí a něco ne, jestli se někdo bojí moc a někdo málo, tak to by asi klasifikace přestala dávat smysl neb když lezeš něco, co ti sedí, tak si seš jistější a víc si dovolíš a naopak. Jinak jak to tak pozoruju, mohli jsme si na dané téma pokecat pod Rorejsama či na Hopštejnu u kafe a ne tady datlit. Naštěstí mě to celkem baví, takže díky Asu za téma:-)))

    OdpovědětVymazat
  44. no je sice hezké, že vás to baví, a dovídám se i pár věcí, ale takhle ve třech, či čtyřech, to je fakt na dýchánek u kamen (ostatní jen tiše přihlíží?).....vlku myslím, že tam taky něco pleteš, to, že má být cesta vyvážená i psychicky, neznamená, že se musí obtíž emocí počítat do klasy. navíc emoce jsou opravdu subjektivnější a kompenzovat to můžeš mnohdy jen převahovou silou (tady sice uznávám, že vydáš ze sebe víc, jak při normálně odjištěné cestě, ale to je způsobeno, jen tím, že není správně "namakaná" hlava - tedy paralela: dyž bude cesta v rajbasu a ty neumíš šlapat nohama a lezeš jinak desítky, tak dyž to nevylezeš, neznamená hned že to je za x-náct, ale furt za VII a ty to holt musíš natrénovat). taže přitakávám W. a emoce do klasy nepletu....teď mě aj napad příklad z karsu, tu su zvědav co mi k tomu řekneš: varianta rozpětí kondora - slyšel sem, že to je 8- jen proto, že máš dál očka od sebe, přitom to je jasná sedmová cesta a pádový potenciál se dvěma ani zdaleka neblíží, so? asu

    OdpovědětVymazat
  45. Však se to tam leze díky Janzenovi dnes úplně jinak, než se to lozilo:-), proto je to sedm a tak to bude i v dalším vydání a podlaha je tam měkká, takže o nic nejde. A tou vyrovnaností jsem myslel jen takou věc - kdyby to mělo být v rovnováze, jak se to razilo dříve, jak by musely být odjištěny ty dnešní nejtěžší cesty, to by mě zajímalo:-)). Vlk

    OdpovědětVymazat
  46. Klasa je subjektivní věc. A tak by k ní měl přistupovat každý. Na druhou stranu by neměla být rozlítaná, aby se vědělo, jestli se člověk zabije nebo ne. Vlkovi keci o tom, že se mám informovat jsou úplně mimo mísu. V Maďarsku bych se asi taky nechtěl ptát na každou cestu jestli je to vražda nebo né - a i kdybych se ptal dověděl bych se akurát ho...
    Taky nevěřím, že je někdo schopen odhadnout cestu v obtížnosti, kterou neleze. já bych si nedovolil hodnotit ani cesty jen o půl stupně těžší (psané). Maopak souhlasím, že člověk je shopen celkem dobře ohodnodit cesty o půl až 2 stupně lehčí než je jeho max. všechno ostatnbí budou úlety.
    a nakonec souhlasím s asu, že v krase je rozhozenost klasy udržována uměle. starají se o to zasloužilí mistři sportu v krase (to jsou hlavní postavy) a pak ještě někteří, kteří si sice myslí, že je něco lehčí/těžší, ale neradi by to přiznali. problém bude možná i v těch tzv. klasických cestách, kde prvovýstupci z naprosto nepochopitelných důvodů vynechali všechna madla, nebo brali jen chyty vlevo o d nýtu a teď se nestačí divit, že to někdo shazuje - bodejď by né.
    závěr - klasa je subjektivní záležitost...
    aha to sem už psal
    šípkový král
    ps: v zahraničí jsem byl v asi 30 oblastech (slovensko nepočítám) a ročně vylezu od 400 do 600 různých cest :-))
    Na to tuším asu naráží.

    OdpovědětVymazat
  47. jo a eště sem chtěl říct - FAKT ZÁBAVNÁ DISKUSE
    šk

    OdpovědětVymazat
  48. no jen škoda, že se nazapojilo víc lidí...

    OdpovědětVymazat
  49. nebo třeba časem???

    OdpovědětVymazat