pátek 16. července 2010

Leontýnka

Když už jsem se trochu rozepsal o pár cestách v Ádru nemohu opomenout, že jsme udělali prváč na novou věžičku hned za vstupní bránou těsně před věží Vrátný. Věžička jsme pojmenovali Leontýnka podle mé dětské lásky (jestli si nevzpomínáte: http://www.youtube.com/watch?v=z2ahylXjdcw) a také podle mého současného lezeckého vzoru !)
Začalo to tím, že jsme šli se Zivlarem a Mocanem napraní na silvestra Ádrem a hádali se zdali už někdo vylezl na tuto věžku ( z údolí je projekt kupodivu nedolezený - vypadá tak na VIIIb). Z náhorky sem vede kráťoučké břícho, které se nepovedlo těmto pardálům zdolat. (Zilvar přelezl bříško pouze po opřené borovici :)
Alešova kovárna
Mocan nám gadal, že na to abys to vylezl musíš lézt tak 20UIAA, což byla sakra výzva. S Alešem jsme k tomu měli ještě vyhlídlou linku rajbasovo - boulderového charakteru u J hrany a hned v neděli po divokém mejdanu v Tunelu jsme se na ni vrhli. Věž a okolí jsme zkultivovali dle instrukcí Standokana a vykoukla zde parádní krátká droga pro unavené lezce z vážných a morálových výstupů před tím než se usadí v hospůdce.
Klepačka kroužku.
Původní narovnaný směr jsme ještě ten den nedali kvůli vlkosti odmešelých chytů, ale vykoukla zde cesta přes jeden kroužek, parádní jednoprstovky a obliny - "Cesta vytříbené zahálky" VIIc, nebo spodní hranice VIIIa čert ví... z náhorky jsem vylezl hned prvním pokusem Mocanův projekt a nazval jej "20UIAA" za VI, ale prý je to těžší tak zvednuté na VIIb.

Osazovaní kruhu byla čurina, Alešův pád pendlem do schwebe po rajbase až prdelí na břízku nás velice pobavil, poté boj Ondry ve vedlejším prásku "Olizováni nemluvňat" VI na Pedofila taktéž. (je v Adršpašském hnusáku a je nádherná, fakt - doporučuji)
Výlezové obliny.
Při dlouhém klepání kruhu (asi 2 hodiny - tlusté stěny rouráku) jsem si odskočil na "Stříbrné kaskády" VIIa , kde rozpor k prvnímu v 7 metrech celkem ujde, ale výlezový zahnojený a osolený rajbáko-sokol mne důkladně prověřil neboť se mi nechtěla dávat zemovka z vrcholu věže. Dojmy smíšené...Negr na druhém to dal celkem seše a ještě se mi darebák smál, že jsem si ve výlezu obhodil břízku tlustou jak malíček.
Nástupové jednoprstovky.
Výstup jsme završili hromadným objednáváním pivek z nedalekého bufetu u Zátiší a jak jinak než vytříbenou zahálkou ve stínu borovic. Cestu přelezl ještě Aleš Gaida a Ondra Bertík, Peťa snad příště...tento týden cestu zopakoval Jiřík z Ostravy. Příště snad při dodělání posledního směru smočím lezečku v "Zázraku" nebo "Klisteru" dvou nedalekých směru pár exeláns...no uvidím 23.7 jsem tu doufám jak na koni.

Po víkendu dodám drobné video z prvopřelezu.
Adios Čaj.

3 komentáře:

  1. Dodatečně jsem osadil vrcholovku a slaňák, očistil zbytek mechu a pokácel zbylé stromy, déšť smyl prach z tlučení kruhu a hlínu od mechů, takže teď je to krásně čisté :-)
    Aleš

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě mohu doporučit dvě Mocanovy nové cesty na Střelmistra (jdou vidět z turistické cesty hned vedle pískovny). Ta vlevo po hraně se jmenuje Semtex, vpravo stěna je Rozbuška, obě za VIIa, obě mají dva kruhy.
    Aleš

    OdpovědětVymazat
  3. jsem zvědav, jestli po opršení ta šikmá ploška k prvnímu kruhu půjde už konečně vyběhnout s rozeběhem :) Negr

    OdpovědětVymazat