středa 5. května 2010

Adršpašký hnusák - TOPLIST

Tak Tatuš se do teho opřel a máme tu Toplist 69 cest od ozajstných pískařů. Jsem opravdu zvědavej co je to asi za cestu co takovej Iwo Vondráček s Johnym a Alešákem napíšou do hnusáků. Ty voe, jenom kvůli tomu si některé pamlsky obejdu a pokoukám se . (z uctivé vzdálenosti) Ještě se zeptáme tento měsíc rezidentů: Mocan, Cigoš, Franta Jaroš a Čepelka, Zilvar a dalších aby seznam obsahoval ty největší perly severu. Čaj

Stavitelský zázrak. foto: piskari.cz

Kdo se chce mrknout, tak zde najdete seznam cest:
http://www.piskari.cz/adrspassky-hnusak-toplist.php

Zde je ještě úvodník k hnusákovi z webu Pískaři:

Adršpašský hnusák

Lezete rádi na písku a nevyhýbáte se dobrodružným výstupům s nádechem "dobývání" méně lezených cest a věží? Pak je tato akce pro vás jako stvořená. Jde o pískařskou obdobu soutěže "Krasový hnusák", kterou asi před rokem vymysleli brněnští lezci. Společnými silami sestavíme seznam cest, které se každý z účastníků bude snažit všechny vylézt, resp. vylézt co nejvíce z nich. Trochu mě mrzí, že se v Ádru pořád dokola vesměs leze +-30 cest, které se pomalu ale jistě ničí, zatímco trochu se vzdálit do odlehlejších koutů se jaksi nikomu moc nechce. Smyslem celé této "soutěže" je tedy lepší poznání Ádru s tím, že se mnozí dostaneme na místa a věže pro nás dosud nepoznané.
Hansova cesta, foto: piskari.cz

Jaké cesty si zaslouží zařazení do seznamu?

Mělo by se jednat o cesty, které jsou buď ošklivé (zarostlé, solivé, mechovaté...), nebo jenom velmi málo lezené (tedy třeba i pěkné cesty klidně i na vysoké známé věže). Stejně tak jsou vítány i různé neobyčejné cesty se zajímavým stavěním, průlezy, plazením atd., popř. cesty na věže v zapadlých adršpašských obvodech, kam normálně noha většiny lezců nevstoupí :). Tedy vlastně může jít i o zcela pěkné výstupy, které jsou jen stranou zájmu lezců. A takových je v Ádru spousta!

Předpokládám, že kdo alespoň trochu leze v Ádru, nebude mít problém vzpomenout si na pár vhodných cest do seznamu. Rozhodli jsme se z důvodu, aby akci pokud možno všichni přežili ve zdraví, upustit od vykřičníkových cest nebo "vyslovených vražd", na které se vykřičníku nedostalo.

Své návrhy cest (každý tak kolem 5 kousků) posílejte e-mailem na Tatuss@seznam.cz do konce dubna! Začátkem května bude zveřejněn seznam a můžeme začít.

Pravidla jsou celkem jednoduchá. Cestu vylezenou podle pískovcových pravidel ČISTÉ HRY (tedy styl BM, nešidit sebe ani cestu nahoru… však to znáte) si mohou „odškrtnout“ všichni, kdo se zúčastnili výstupu, tedy i druholezec. U mnohých takových klasických cest je totiž zdařilý výstup zásluhou celého lezeckého družstva.

Průběh akce bude prezentován zde na webu.
Každý registrovaný lezec najde na svém účtu (viz horní menu po přihlášení - ÚČET) seznam cest, který si bude moci vyplňovat. Návod obdrží každý interní poštou (tj. prostřednictvím specifického rozhraní určeného pro registrované uživatele portálu piskari.cz).

4 komentáře:

  1. dostala mě ta cesta za VI na šerchána s třemi kruhy, v tom bude jistě záludnost!
    asu

    OdpovědětVymazat
  2. ty popisky jsou naprosto kruteee, proti tomu je Krasovy hnusak asi detatko v plinkach

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.youtube.com/watch?v=FUU0ODrnUNA&feature=PlayList&p=FCA8D82F9BB0C178&playnext_from=PL&index=54&playnext=12
    sem nevedek ze je asu se zbranema tak brej
    S.

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.youtube.com/watch?v=FUU0ODrnUNA&feature=PlayList&p=FCA8D82F9BB0C178&playnext_from=PL&index=54&playnext=12

    OdpovědětVymazat