úterý 4. května 2010

Peperek

Nedávno jsem psal o pěkném výletu na Rozštípenou skálu a nedaleký lom Štěnice. Jelikož tento kraj na západ od Žďáru tolik prochozený nemám, šli jsem se podívat na výlet směrem PEPEREK a potom rovnou za nosem.

Že nevíš co je to Peperek?

"Peperek je název kopce (674 m n. m.) ve Žďárských vrších, a také chráněné území kolem jeho vrcholu. Leží v lese, asi 2 km jihovýchodně od obce Velká Losenice. Předmětem ochrany je skalnatý hřeben s pseudokary, balvanovými proudy a sutěmi, který je pozůstatkem intenzivního mrazového zvětrávání hornin v pleistocénu. Na humusem obohacených suťových svazích se ojediněle dochovala společenstva javorových bučin. Skalní útvar je turisticky zpřístupněn (žlutá značka u osady Samotín mezi Velkou Losenicí a Hamry nad Sázavou), horolezecky není využíván. Na Peperku se kdysi těžilo stříbro a prý tu žil i zbožný poustevník Eremicola."*www.turistik.cz

Hned v místě kde se odděluje žlutá značka od červené, která míří do Velkých Losenic všudypřítomné drobné kameny dávaly tušit, že bych zde mohl najít nějaký ten boulderový špás.

Těsně pod vrcholem na mne vykoukla skalka, která vytvářela ve spodní části cca třímetrový strop (skoro) a její pevná, ale členitá struktura nabízí silným devítkovým a desítkovým lezcům pár linií, které opravdu nebudou jednoduché. Lišty ve stropě jsou pozitivní na půl až článek a je jenom na vás, zda si zde budete chtít vytvořit svůj první 7C - 8A Fb boulder.

Návštěvu doporučuji spíše pro zpestření, jelikož na daný kamén vede pouze pár možných linek. (zato výživných). Směrem na Z se táhne nevýrazný hřeben, který zdobí na úbočí pěkné skalky, kde se taky můžete vyblbnout dosyta. Mne zde polekal asi z pěti metrů chlupatej divokej kaňour a tím nemyslím Asua, ale opravdového kance.
Jedna ze skalek na hřebenu.
Ve spojení s Rozštípkou taky možná alternativa, zejména pro ty, co rádi objevují nové nezlezené kameny, línie v pěkné přírodě bez přítomnosti dalších lidí.

Čaj

3 komentáře:

  1. čajíku nesenilníš??? takový kvaky sou nejblíž někde v rovině u poláků....nebo uvažuješ o předělání času na čaj na turistického průvodce??? dej pak zavčas vědět, mohl bych se starat o polskou verzi BLCTZ (bardzo ladne czundry turisticzne zagraniczne), ty chobot!
    asu

    OdpovědětVymazat
  2. :D Ale to víš nemám co dělat. Byla barzo trudná imprezza s vámi minulý týden no a mé křehké tělo to nezvládlo a teď se léčím...č

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím, kde je na mapě ten Konec Světa?

    OdpovědětVymazat